Hængelås der symboliserer SSL

Automatisk HTTPS fra Google: Hvad er HTTP, HTTPS og SSL?

Google har netop meldt ud, at de vil begynde at opgradere http til https i nye versioner af deres browser Google Chrome. Men hvad er http og https, og hvad er et SSL-certifikat? Disse spørgsmål vil vi besvare i dette indlæg. Endvidere vil vi komme ind på Googles nye tiltag, og hvorfor de gør det.

Emner i dette indlæg

BegreberSEOWeb

Udgivet

fredag den 18. august 2023

Et mere sikkert internet

Internettet ligner en travl markedsplads, hvor information flyder som folk på en travl plads. Men ligesom i en menneskemængde er der dem, der ønsker at udnytte tumulten. Her kommer HTTPS, HTTP og SSL ind i billedet og fungerer som pålidelige vogtere, der beskytter dine data, når de rejser fra din computer til de hjemmesider, du besøger.

HTTP: Den åbne invitation

HTTP, eller Hypertext Transfer Protocol, er som at sende et postkort. Når du besøger en hjemmeside, der bruger HTTP, sendes dine data som ren tekst. Ligesom et postkort kan hvem som helst, der opfanger det, nemt læse dets indhold. Dette kan være et problem, hvis du deler personlige eller følsomme oplysninger, som f.eks. dine kreditkortoplysninger. Forestil dig at sende et postkort med dine hemmeligheder skrevet på det for hele verden at se!

HTTPS: Brevet i en lukket kuvert

Forestil dig nu, at du sender et brev med vigtig information. Du forsegler det i en kuvert for at sikre, at ingen kan kigge ind. HTTPS, Hypertext Transfer Protocol Secure, er som den forseglede kuvert. Når du besøger en hjemmeside med HTTPS, krypteres dine data, så de bliver ulæselige for dem, der forsøger at snage. Det er som at sende dine hemmeligheder i en låst boks og sikrer, at kun den tilsigtede modtager kan åbne den.

SSL: Det digitale håndtryk

SSL, eller Secure Sockets Layer, er teknologien bag den forseglede kuvert. Det er som et digitalt håndtryk mellem din enhed og hjemmesidens server. Dette håndtryk etablerer tillid og kryptering, så du kan sende dine oplysninger uden bekymring for nysgerrige blikke. Det er som at møde nogen personligt, inden du deler dine hemmeligheder - du vil sikre dig, at de er pålidelige.

Googles nye tiltag: Højere sikkerhed

Forestil dig nu, at Google er en vågen beskytter af markedspladsen. De har netop annonceret en ny plan om automatisk at opgradere alle HTTP-links til HTTPS, selvom du klikker på et link, der er markeret som HTTP. Det er som om, Google lægger en venlig lås på hver kuvert, der forlader din enhed, for at sikre, at dine data forbliver sikre under deres rejse gennem den travle digitale plads. Googles intention er, at så mange hjemmesider som muligt skal adoptere https, og det går allerede rigtig godt - over 90% af internettet benytter nu https. Mozilla, der står bag browseren Firefox, har endda introduceret funktionalitet i deres browser, der kan forcere https.

Hvad skal du gøre?

Hvis din hjemmeside allerede benytter https, hvilket er meget sandsynligt, behøver du højest sandsynligt ikke at gøre noget. De fleste hjemmesider bliver udviklet og sat op til at benytte https som standard. Vi benytter altid https, både når vi bygger apps, der skal efterspørge data på en server, og når vi bygger hjemmesider. Det er også en disciplin, vi praktiserer, når vi optimerer hjemmesider til søgemaskiner. Hvis du alligevel i tvivl, er du meget velkommen til at kontakte os - så tager vi gerne et kig på din hjemmeside.

Skal vi se på din hjemmeside?

Jeg giver samtykke til, at Apptitude må opbevare mine indsendte oplysninger. Læs vores persondatapolitik her.