Closing html tag

Hvad er teknisk SEO?

I følgende indlæg vil vi afdække begreber som “Largest Contentful Paint”, “First Input Delay” og “Landing page experience”. Formålet er at give et indblik i, hvad teknisk SEO er, og hvad det har af indflydelse på digital markedsføring; helt specifik søgemaskine-markedsføring.

Emner i dette indlæg

BegreberWeb

Udgivet

torsdag den 29. juni 2023

TL;DR: Teknisk SEO er processen i at optimere en hjemmeside til at leve op til de tekniske krav fra moderne søgemaskiner for at øge rangering i søgeresultater.

SEO er et kendt begreb, som mange har en god forståelse af; men for en god ordens skyld vil vi kort definere begrebet samt opridse de mest gængse emner. Desuden vil vi komme ind på de forskellige praksisser indenfor SEO, hvordan søgemaskiner virker, og hvorfor det er vigtigt. Vi er hverken et SEO-bureau eller reklamebureau, og vores formål med dette indlæg er at bidrage med vores tekniske viden som softwareudviklere, til hvordan man optimerer websites og hosting til søgemaskiner herunder Google ads. Du har måske spørgsmål som: "hvorfor kommer min hjemmeside ikke frem på google" eller "hvordan bliver min hjemmeside synlig på google" - det håber vi på at kunne svare på i dette indlæg.

Hvad er SEO?

SEO er en forkortelse af Search Engine Optimisation og oversættes til søgemaskineoptimering på dansk. Som det fremgår af ordet, handler det om optimering og søgemaskiner. For at forstå optimering til søgemaskiner, skal vi først ind på hele idéen bag. Der findes adskillige søgemaskiner; de fleste kender Google, og det er ikke uden grund. Ifølge data fra StatCounter, en verdensomspændende internet-trafik-analyse-service, er Google Search den mest brugte søgemaskine i verden; “at google” er ovenikøbet kommet i retskrivningsordbogen for længst og er i dag et almindelig brugt udtryk for at søge på en oplysning på nettet. Af samme grund tager vi udgangspunkt i Google Search som søgemaskine i dette indlæg. Tilbage til idéen bag søgemaskineoptimering; Googles mission er “at organisere verdens information og gøre det universelt tilgængeligt og brugbart”. For at opnå dette, er det nødvendigt at sortere i data og forsøge at levere de mest relevante resultater af højest kvalitet, og herfra udspringer idéen om optimering til søgemaskiner. Inden vi kan begynde at gennemgå SEO, skal vi lige ind på, hvordan Google Search virker.

Hvordan virker Google Search?

Det hele starter ved webcrawlere også kendt som Googlebots. En webcrawler er et stykke automatiseret software, også kendt som algoritme, der medvirker til at indsamle oplysninger fra flere hundrede-milliarder hjemmesider. Baseret på en liste af links fra tidligere gennegange og sitemaps (en struktureret liste af links som leveres af hjemmesideejeren) gennemgår webcrawlere hjemmesider og indekserer dem. Webcrawlerne går fra side til side og følger links til både interne sider på den pågældende hjemmeside og links til eksterne sider. 

Dokumenter i en skuffe

Det kræver komplicerede algoritmer at organisere information fra flere milliarder kilder.

For at gøre det ldt mere lavpraktisk kan man forestille sig en kæmpe bog fyldt med information - man kan bladre løs, men det er nærmest umuligt at finde præcis det, man søger. Her kommer indekset ind i billedet. Find et ord, der beskriver den information, du søger, og slå op i indekset; findes den søgte information, får du den præcise side, du kan finde det søgte på. Udover at finde, hvad du søger, sørger Google for at levere resultater af højest kvalitet.

Hvordan, Google Search fungerer rent teknisk, er en længere gennemgang, og da logikken bag Google Search løbende opdateres, kan man kun gætte sig til, hvad der spiller ind, følge Googles dokumentation og hele tiden holde sig opdateret. Har du lyst til at gå dybere ind i, hvordan det virker, kan du gå på opdagelse i deres dokumentation. Søgemaskineoptimering handler altså om at optimere kvaliteten af en hjemmeside og dens indhold, så søgemaskiner indekserer og vurderer den til at være både relavant og af høj kvalitet for en højere eksponering i søgeresultater. Hvorfor, det er vigtigt, kommer vi ind på senere, men først skal vi tilbage til, hvad SEO indebærer.

SEO-praktisser

At blive indekseret af Google kræver ikke det store, men at blive rangeret højt i søgeresultaterne kan være en stor udfordring; især hvis der er mange på markedet med samme intetion. Google skriver selv, at det er vigtigt med en god page experience, men det overskriver ikke behovet for godt indhold. Page experience kommer vi ind på senere, når vi gennemgår teknisk SEO, men først skal vi se på, hvordan man skaber godt og relevant indhold til Google og opnår en højere rangering. Overordnet set kan man dele det ind i en planlægningsfase, en udviklingsfase og til sidst en vedligeholdelsesfase.

I planlægningsfasen er det vigtigt at foretage grundig forskning og analysere markedet samt konkurrencen. Du skal identificere de relevante søgeord (keyword research) og målrette din målgruppe. Dette indebærer også at opstille mål og definere en strategi for at opnå dem.

I udviklingsfasen implementeres de nødvendige ændringer på din hjemmeside for at optimere den til søgemaskinerne. Dette kan omfatte tilpasning af titler og metabeskrivelser, strukturering af indholdet, forbedring af websitets hastighed og brugervenlighed samt oprettelse af intern og ekstern linkbuilding. Det er også vigtigt at sikre, at din hjemmeside er mobilvenlig og har en god brugeroplevelse.

Efter implementeringen går vi over til vedligeholdelsesfasen, hvor det handler om at overvåge og evaluere resultaterne. Du skal følge med i søgeordsrangeringer, trafik, konverteringer og andre nøgleparametre for at vurdere effektiviteten af dine SEO-indsatser. Løbende optimering og justering af strategien er afgørende for at opretholde og forbedre din placering i søgeresultaterne.

SEO vs SEM

Inden vi går igang med alle begreberne, skal vi have styr på de to paraply-begreber SEO og SEM (Search Engine Marketing). De to begreber dækker over forskellige tilgange til at forbedre synligheden og placeringen af en hjemmeside i søgeresultaterne på søgemaskiner som Google.

SEO handler om at optimere en hjemmeside og dens indhold for at forbedre dens synlighed og placering i organiske søgeresultater. Dette indebærer at optimere hjemmesidens indhold, metadata, URL-struktur og andre faktorer for at gøre det mere relevant og nyttigt for brugere, der søger efter specifikke søgeord eller sætninger.

SEM, derimod, er en betalt tilgang til at forbedre synligheden og placeringen af en hjemmeside i søgeresultaterne. Dette indebærer at købe annoncer på søgemaskiner som Google for at få vist din hjemmeside øverst i søgeresultaterne for specifikke søgeord eller sætninger.

I modsætning til SEO, som er en organisk tilgang til at forbedre synligheden og placeringen af en hjemmeside i søgeresultaterne, kræver SEM en betaling for at få vist din hjemmeside øverst i søgeresultaterne. I denne artikel fokuserer vi udelukkende på SEO, men de tiltag, vi beskriver, har også stor betydning for SEM og pris på Google Ads. Optimering af din hjemmeside kan altså også være en god investering med hensyn til ROAS (Return on Ad Spend).

Keyword research

Keyword planning handler om at finde de mest relevante søgeord til dit indhold for at forbedre din synlighed på søgemaskinerne.

Google Ads Keyword Planner og AnswerThePublic er to gode værktøjer, der kan hjælpe dig med at finde de bedste søgeord til dit indhold. Google Ads Keyword Planner giver dig adgang til data om søgevolumen og konkurrence for hvert søgeord, så du kan vælge de mest relevante og effektive søgeord til dit indhold. AnswerThePublic genererer en liste over spørgsmål og sætninger relateret til dit emne, som kan hjælpe dig med at skabe indhold, der besvarer dine læseres spørgsmål og behov. Ved at bruge disse værktøjer kan du optimere dit indhold til søgemaskiner og tiltrække mere trafik til din hjemmeside.

For at bruge Google Ads Keyword Planner skal du oprette en konto og logge ind. Derefter kan du indtaste dine søgeord og se data om søgevolumen og konkurrence. Du kan også få forslag til relaterede søgeord og se, hvor mange mennesker der søger efter dem hver måned.

AnswerThePublic er en gratis tjeneste, der genererer en liste over spørgsmål og sætninger relateret til dit emne. Du kan indtaste dit søgeord og se en liste over spørgsmål, der er opdelt i kategorier som "hvad", "hvorfor", "hvordan" og "kan". Du kan også se en liste over relaterede søgeord og sætninger, der kan hjælpe dig med at skabe mere relevant indhold.

Prioriter keywords

At prioritere søgeord handler om at vælge de mest relevante og effektive søgeord til dit indhold. Det er vigtigt at vælge søgeord, der er relevante for dit indhold og din målgruppe, og som ikke er for konkurrenceprægede. Du kan prioritere dine søgeord ved at vælge de mest relevante og effektive søgeord til dit indhold og placere dem i dine titler, overskrifter og meta-beskrivelser. Det er også vigtigt at inkludere dine søgeord naturligt i dit indhold, så det er let at læse og forstå for dine læsere.

Skriv godt indhold

Copywriting handler om at skrive tekster, der er engagerende og overbevisende for læserne. Som software-udviklere fokuserer vi primært på de tekniske aspekter af SEO og er ikke specialister i copywriting. Dog har vi samlet en lille liste over gode kilder til inspiration, som kan hjælpe dig med at forbedre dine tekster og gøre dem mere engagerende for dine læsere. 

 1. Guide fra Backlinko
 2. Inspiration fra Google
 3. En masse resourcer fra Backlinko

AI-værktøjer som Chat GPT kan være en stor hjælp, hvis du oplever skriveblokering eller har svært ved at skrive engagerende tekster. Disse værktøjer kan generere ideer og forslag til indhold, som kan hjælpe dig med at skrive mere effektivt og engagerende. Det er dog vigtigt at huske på, at AI-værktøjer ikke kan erstatte menneskelig kreativitet og indsigt, og at det stadig er vigtigt at skrive indhold, der er relevant og interessant for dine læsere.

Ved at bruge disse kilder og værktøjer kan du lære mere om copywriting og forbedre dine tekster for at tiltrække mere trafik til din hjemmeside.

Gade i København

Lokal SEO

Lokal SEO handler om at optimere en hjemmeside for at forbedre dens synlighed og placering i lokale søgeresultater. Dette indebærer at optimere hjemmesidens indhold, metadata og andre faktorer for at gøre det mere relevant og nyttigt for brugere, der søger efter lokale virksomheder eller tjenester. Lokal SEO involverer også at optimere hjemmesiden for lokale søgeord og sætninger, opbygge lokale citationer og backlinks og sikre, at hjemmesiden er opført korrekt og konsistent i lokale mapper og søgemaskiner. Målet med lokal SEO er at hjælpe din virksomhed med at tiltrække flere lokale kunder og øge din synlighed i lokale søgeresultater.

Her er nogle effektive strategier til at forbedre lokal SEO:

 1. Optimer din hjemmeside for lokale søgeord: Brug lokale søgeord og sætninger i din hjemmesides indhold, metadata og URL'er for at gøre den mere relevant for lokale søgeforespørgsler.
 2. Opret og optimer din Google My Business-listing: Opret en Google My Business-listing for din virksomhed og optimer den med nøjagtige og opdaterede oplysninger, herunder dit firmanavn, adresse, telefonnummer og åbningstider.
 3. Byg lokale citationer og backlinks: Få opført din virksomhed i lokale mapper og andre relevante hjemmesider for at opbygge lokale citationer og backlinks, som kan hjælpe med at forbedre din hjemmesides autoritet og relevans for lokale søgeforespørgsler.
 4. Opfordr til kundeanmeldelser: Opfordr dine kunder til at efterlade anmeldelser på din Google My Business-listing og andre relevante anmeldelsessider, da positive anmeldelser kan hjælpe med at forbedre din hjemmesides synlighed og troværdighed i lokale søgeresultater.
 5. Skab lokalt indhold: Skab indhold, der er relevant for dit lokale publikum, såsom blogindlæg, videoer og infografikker, for at tiltrække lokal trafik og forbedre din hjemmesides relevans for lokale søgeforespørgsler.

Linkbuilding

Link building handler om at opbygge links fra andre hjemmesider til din egen hjemmeside for at øge din synlighed på søgemaskinerne og tiltrække mere trafik. Det er vigtigt at opbygge links fra troværdige og relevante kilder, da dette kan hjælpe med at forbedre din placering på søgemaskinerne.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at link building kan være skadeligt, hvis du køber links fra kilder, der ikke er relevante for din hjemmeside. Dette kan føre til, at din hjemmeside bliver betragtet som spam af søgemaskinerne, og at din placering på søgeresultaterne bliver forringet. Det er vigtigt at fokusere på at opbygge relevante og troværdige links fra kilder, der er relevante for din hjemmesides emne og målgruppe. På den måde kan du forbedre din synlighed på søgemaskinerne og tiltrække mere trafik til din hjemmeside på en bæredygtig måde.

Her er en kort guide til link building:

 1. Identificer relevante og troværdige kilder: Find hjemmesider og blogs, der er relevante for dit emne og din målgruppe, og som har en høj autoritet og troværdighed.
 2. Opbyg relationer: Kontakt ejerne af de relevante hjemmesider og blogs og opbyg relationer med dem. Dette kan hjælpe dig med at få links fra dem og samtidig øge din synlighed og troværdighed i din niche.
 3. Skab værdifuldt indhold: Skab indhold, der er værdifuldt og relevant for din målgruppe, og som kan tiltrække links fra andre hjemmesider og blogs.
 4. Brug sociale medier: Brug sociale medier til at promovere dit indhold og opbygge relationer med andre i din niche. Dette kan hjælpe dig med at få flere links og øge din synlighed på søgemaskinerne.
 5. Overvåg dine links: Overvåg dine links og fjern eventuelle dårlige links, der kan skade din synlighed på søgemaskinerne. Brug værktøjer som Google Search Console til at overvåge dine links og identificere eventuelle problemer.
Tråde der illustrerer et netværk

Core Web Vitals

Core Web Vitals er en samling af tre vigtige ydeevnemålinger, der er udviklet af Google for at hjælpe udviklere med at forbedre brugeroplevelsen på websider. Disse tre målinger er Largest Contentful Paint (LCP), First Input Delay (FID) og Cumulative Layout Shift (CLS).

LCP måler, hvor hurtigt det største element på en webside indlæses. FID måler, hvor hurtigt en webside reagerer på brugerens første interaktion. CLS måler, hvor meget indholdet på en webside bevæger sig, mens siden indlæses.

Ved at optimere disse tre målinger kan man forbedre brugeroplevelsen og øge chancerne for, at brugeren bliver på siden. Core Web Vitals er en vigtig faktor for SEO, og Google har annoncerede i maj 2021, at disse målinger er en del af deres ranking-algoritme. Ved at forbedre dine Core Web Vitals kan du derfor forbedre brugeroplevelsen og øge chancerne for, at din webside rangerer højere i søgeresultaterne.

Largest Contentful Paint

Largest Contentful Paint (LCP) er en måling af, hvor hurtigt det største element på en webside indlæses. Dette element kan være et billede, en video eller en anden stor ressource på siden. LCP er en vigtig faktor for brugeroplevelsen, da det påvirker, hvor hurtigt brugeren kan se og interagere med indholdet på siden. 

Hvis LCP er langsom, kan det føre til en dårlig brugeroplevelse og øge risikoen for, at brugeren forlader siden. For at forbedre LCP kan man reducere størrelsen på billeder og andre ressourcer, der indlæses på siden. Det anbefales også at bruge server-side rendering og caching for at forbedre ydeevnen. Ved at optimere LCP kan man forbedre brugeroplevelsen og øge chancerne for, at brugeren bliver på siden.

First Input Delay

First Input Delay (FID) er en måling af, hvor hurtigt en webside reagerer på brugerens første interaktion, såsom et klik på en knap eller et link. FID er en vigtig faktor for brugeroplevelsen, da det påvirker, hvor hurtigt brugeren kan interagere med indholdet på siden. Hvis FID er langsom, kan det føre til en dårlig brugeroplevelse og øge risikoen for, at brugeren forlader siden.

For at forbedre FID kan man reducere mængden af JavaScript, der indlæses på siden, og optimere JavaScript-koden for at reducere udførelsestiden. Det anbefales også at bruge asynkron indlæsning af JavaScript og at udskyde indlæsningen af ikke-kritisk JavaScript, indtil siden er blevet indlæst.

Du kan måle FID ved hjælp af forskellige værktøjer, såsom Google's PageSpeed Insights, Lighthouse eller WebPageTest. Disse værktøjer analyserer din websites ydeevne og giver en rapport, der inkluderer FID-målingen sammen med andre ydeevnemålinger.

Cumulative Layout Shift

Cumulative Layout Shift (CLS) er en måling af, hvor meget indholdet på en webside bevæger sig, mens siden indlæses. CLS er en vigtig faktor for brugeroplevelsen, da det påvirker, hvor let det er for brugeren at interagere med indholdet på siden. Hvis CLS er højt, kan det føre til en dårlig brugeroplevelse og øge risikoen for, at brugeren klikker på det forkerte element på siden.

For at forbedre CLS kan man undgå at indlæse ressourcer, der kan ændre layoutet på siden, før indholdet er blevet indlæst. Det kan også hjælpe at angive størrelsen på billeder og andre elementer på siden, så browseren kan reservere pladsen til dem, inden de indlæses.

Interaction to Next Paint (INP)

Fra den 24. marts 2024 vill Google begynde at benytte en ny ydeevnemåling kaldet interaction to next paint. Kort fortalt er det en måling af den tid, det tager for en webside at reagere på brugerens handlinger og opdatere indholdet på siden. Når en bruger interagerer med en webside, såsom at klikke på en knap eller rulle ned på siden, vil websiden typisk reagere ved at opdatere indholdet på siden. Tiden det tager for denne opdatering at ske, kaldes interaktion til næste paint. Jo hurtigere en webside kan reagere på brugerens handlinger og opdatere indholdet på siden, jo bedre vil brugeroplevelsen være. INP kommer til at erstatte FID.

Hvordan måles Core Web Vitals

Du kan måle LCP, FID og CLS ved hjælp af forskellige værktøjer, såsom Google's PageSpeed Insights, Lighthouse eller WebPageTest. Disse værktøjer analyserer din websites ydeevne og giver en rapport, der inkluderer CLS-målingen sammen med andre ydeevnemålinger. En simpel måde at teste en side på er at gå til https://pagespeed.web.dev og skrive link til den side, du ønsker at teste. Her vil du som resultat få et overblik over forbedringsforslag til siden.

Billede af hastighed

Hvad kan du gøre?

Når man har kørt Lighthouse og fået rapporten, er det vigtigt at reagere på de identificerede problemer og områder, der kan forbedres for at opnå en bedre landing page experience. Dette kan omfatte at optimere billeder, reducere filstørrelser, fjerne unødvendige scripts og stylesheets, og forbedre brugervenligheden og tilgængeligheden på websiden.

Det er også vigtigt at huske på, at Lighthouse-rapporten kun er en vejledning, og at det kan være nødvendigt at foretage yderligere undersøgelser og tests for at identificere og løse specifikke problemer på websiden. Men ved at bruge Lighthouse som et udgangspunkt kan man få en god idé om, hvor man skal fokusere sin indsats for at forbedre websidens ydeevne og brugeroplevelse.

Her er nogle af de vigtigste handlinger:

 1. Optimer billeder: Brug alt tags og størrelse tags på billeder for at forbedre hastigheden på siden og hjælpe søgemaskiner med at forstå indholdet på siden og benyt formater som webp og avif.
 2. Minificer kode: Minificer CSS, JavaScript og HTML-kode for at reducere filstørrelsen og forbedre hastigheden på siden.
 3. Optimer tredjeparts scripts: Brug kun nødvendige tredjeparts scripts og optimer dem for at reducere indlæsningstiden på siden.
 4. Optimer skrifttyper: Brug webfont-optimeringsteknikker, såsom subseting og caching, for at reducere indlæsningstiden på siden.
 5. Brug lazy loading: Lazy loading betyder, at billeder og andre elementer på en webside først indlæses, når brugeren ruller ned til dem. Dette kan hjælpe med at reducere indlæsningstiden og forbedre brugeroplevelsen.

Hvad gør vi?

Som du kan læse om os er vi store fortalere for at benytte nyeste teknologi, og det gælder især, når det kommer til at bygge SEO-venlige hjemmesider. Der er ikke nogen grund til at opfinde den dybe tallerken igen, og derfor benytter vi os af et framework (et framework er en samling af foruddefinerede værktøjer og biblioteker, der gør det nemmere at udvikle webapplikationer ved at give en struktureret tilgang til kodning), hvor SEO er tænkt ind fra starten. Det betyder nærmest, at vi slet ikke skal tænke på SEO, når vi udvikler.. Det er måske ikke helt rigtigt, men vi bliver hjulpet godt på vej. Vi benytter os meget af frameworket Next.js.

Next.js er et populært open-source framework til at bygge React-baserede websider og applikationer. En af de store fordele ved Next.js er, at det er meget SEO-venligt og har indbygget SEO-funktionalitet, som gør det nemt at optimere websider til søgemaskiner; herunder automatisk billedoptimering (webp, avif, lazy loading) og komprimering af kode, optimering af tredjeparts-scripts (fx. Google Analytics, Plausible Analytics eller cookie-pop-up) og automatisk webfont-optimering. 

Next.js har desuden indbygget understøttelse af server-side rendering (SSR), som betyder, at websider kan indlæses hurtigt og effektivt af søgemaskinerne. Dette kan hjælpe med at forbedre placeringen i søgeresultaterne og øge synligheden på nettet.

Derudover har Next.js også indbygget understøttelse af statisk site-generering (SSG), som gør det muligt at generere statiske HTML-sider på forhånd og servere dem til brugerne. Dette kan også hjælpe med at forbedre hastigheden på websider og dermed forbedre brugeroplevelsen og placeringen i søgeresultaterne.

Next.js har også indbygget understøttelse af metadata, som gør det nemt at tilføje titler, beskrivelser og andre metadata til websider. Dette kan hjælpe søgemaskiner med at forstå indholdet på websiderne og dermed forbedre placeringen i søgeresultaterne.

Alt i alt gør Next.js det nemt at optimere websider til søgemaskiner, da SEO-funktionalitet er indbygget i frameworket. Dette betyder, at vi som udviklere ikke behøver at tænke så meget på SEO, når vi bygger websider med Next.js, da meget af arbejdet allerede er gjort for os.

Mere om SEO

Vil du vide mere om SEO, er Googles egen dokumentation et rigtig godt sted at starte. Det kan til tider blive lidt teknisk, men de har beskrevet en masse gode ting. Læs mere her. Er du ikke interesseret i selv at gå i dybden med SEO, eller har du brug for specialister til at analysere din side og komme med forslag til forbedringer, så tag meget gerne fat i os. Vi vender gerne tilbage med en detaljeret analyse af din hjemmeside; hvem ved - måske er det kun grønne tal.

Billede af core web vitals